Kojíte? Vezměte si miminko do postele

V roce 2016 se v České republice narodilo celkem 112,7 tisíce dětí. Ten pocit, kdy miminko vykoukne na svět a je vám přiloženo k prsu je nezapomenutelný. V dnešní době už většina porodnic umožňuje tzv. rooming-in, kdy je miminko hned po porodu s vámi na pokoji a můžete se o něj začít starat hned od prvních hodin jeho života. K tomu patří i kojení. Prsy některých maminek by mohly sloužit jako zásobárna pro všechny novorozence. Druhá skupina žen má naopak s tvorbou mateřského mléka problém a musí se snažit, aby mohly kojit aspoň pár měsíců. Mateřské mléko totiž obsahuje vše co miminko potřebuje a fyzický kontakt, při kterém slyší tlukot srdce maminky jej v nepslední řadě také uklidňuje a dodává mu pocit bezpečí.

mimino

Existuje spousta,,zaručených rad“, které podpoří tvorbu mateřského mléka. Homeopatika, pití bílé kávy, nahřívání prsou, různé kojící čaje atd.
Metodou, která ale zaručeně funguje je kontakt kůže na kůži a nejlépe společné spaní s miminkem. Kontakt podporuje laktaci a uvidíte, že během pár společných nocí (možná hodin) budete mít mléka pro vaše miminko dostatek. Kromě toho má společné spaní s děťátkem také další výhody.

postýlka

1. Kojení v polospánku
Představte si situaci: Je čas kojení.Jsou tři hodiny ráno a potomek spí ve své postýlce. Vy se musíte probudit, vstát. Vyndat miminko z postýlky (probudit pravděpodobně i je), vrátit se zpět do postele a teprve potom dáte miminku najíst. Pokud leží miminko vedle vás, není nutné se úplně budit. Nakojíte jej přímo v posteli a stále zůstáváte vy a pravděpodobně i děťátko v polospánku.

2. Podpora a budování bližšího vztahu s vaším miminkem

3. Miminko cítí jistotu díky vaší blízkosti

kojení

4. Menší riziko syndromu náhlého úmrtí kojence
Díky společnému spánku synchronizuje miminko svůj dech s vaším

5. Dohánění času
Většinou je to tak, že maminka je s miminkem doma a tatínek zabezpečuje rodinu. Je tedy celý den v práci a s miminkem netráví tolik času, kolik by bylo potřeba a kolik by chtěl. Společné spaní řeší i tento problém. Dítě cítí přítomnost nejen vaší, ale i přítomnost tatínkovu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup